ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Posted: 5 Νοεμβρίου, 2019 in ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

Για άλλη μια φορά και εξαιτίας επιλογών διευθυντών σχολικών μονάδων το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας επανέρχεται στο θέμα του ωραρίου υπενθυμίζοντας τα εξής:

  • Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες την εβδομάδα. Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 23 ώρες, είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το N.4152/2013. Αίτημα μας βέβαια παραμένει η επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα επίπεδα προ του συγκεκριμένου νόμου.

  • Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων άλλο συγκεκριμένο έργο. Είναι σαφές ότι καμιά οδηγία-εντολή για υποχρεωτική παραμονή μέχρι τις 2:00 μμ δεν είναι σύννομη. Σε καμία περίπτωση, επίσης, η διάταξη του άρθρου 245 του ν. 4512/2018, δε θεσπίζει υποχρέωση παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο για τον πέραν του διδακτικού ωραρίου χρόνο, παρά μόνο όταν η παραμονή συνδέεται με άλλο συγκεκριμένο έργο που έχει ανατεθεί στους εκπαιδευτικούς από τα αρμόδια συλλογικά όργανα.

  • Κάλυψη ωραρίου πέραν του διδακτικού μας, αποτελεί υπερωριακή απασχόληση. Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στο πλαίσιο του εργασιακού του ωραρίου. Επιτήρηση μαθητών προβλέπεται μόνο κατά την εφημερία μας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ έθεσε πρόσφατα το θέμα στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η θέση της πως στο συγκεκριμένο θέμα δεν θέλει να επέμβει στις αποφάσεις των σχολείων αποδεικνύει το βάσιμο των επιχειρημάτων του ΔΣ και εκθέτει τους διευθυντές των σχολείων που παραβιάζουν το ωράριο. Βέβαια αυτή η πρακτική ουδόλως μειώνει τις ευθύνες της διευθύντριας Β΄θμιας Εκπαίδευσης αφού η ίδια οφείλει να ενημερώνει τους διευθυντές των σχολείων σχετικά.

Η θέση της πως ακόμη και για τους συναδέλφους που δεν συμπληρώνουν ωράριο δεν μπορεί να προβλέπονται αναπληρώσεις μέχρι τη συμπλήρωση του ωραρίου τους μιας και δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων αν και πότε θα λείπει κάθε συνάδελφος, έρχεται να επαληθεύσει τη θέση της ΕΛΜΕ ότι η προσθήκη ωρών αναπλήρωσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα δεν είναι σύννομη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε από όλους τους διευθυντές σχολείων να σεβαστούν το ωράριο των εκπαιδευτικών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s