ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

Posted: 31 Μαΐου, 2020 in ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, μετήχθη εκδικητικά και παράνομα (με προσωπική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου) στις 17/4/2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών γιατί συμμετείχε ως εκπρόσωπος των κρατούμενων στις ειρηνικές κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω COVID-19.

Ξεκίνησε αμέσως απεργία πείνας (με υπεύθυνη δήλωση από 21/4) και δίψας (από 27/4) ζητώντας την επαναμεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει την εκπαιδευτική του προσπάθεια με αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως είχε κερδίσει με τον αγώνα του το 2018. Μετά από τις αντιδράσεις των καθηγητών και των συμφοιτητών του, αλλά και με τη στήριξη ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης χιλιάδων πολιτών και δεκάδων φορέων, το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα της επαναμεταγωγής του στις 30/4/2020, οπότε και ο Βασίλης έληξε την απεργία πείνας και δίψας.

Όταν μετά από νέες πιέσεις και με καθυστέρηση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε τη μεταγωγή του στις 8/5/2020, ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη την επομένη πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού: αντί όμως να οδηγηθεί στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα, απομονώθηκε από τους συγκρατούμενούς του και οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Παρόλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 10/5/2020 ότι ο Βασίλης θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του, ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 28 – 5- 2020 καμία από τις δεσμεύσεις δεν είχε υλοποιηθεί και ο Βασίλης παρέμενε κλεισμένος στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς πρόσβαση σε υπολογιστή για τα μαθήματά του.

Είναι φανερό ότι με όλες αυτές τις εκδικητικές ενέργειες, το ελληνικό κράτος επέλεξε να βασανίσει τον Βασίλη Δημάκη, έναν κρατούμενο που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα αυτοσωφρονισμού.

Ως αποτέλεσμα, ο Βασίλης Δημάκης με δήλωσή του στις 24/5/2020 ανακοίνωσε ότι διέκοψε κάθε τροφή, νερό και επικοινωνία.

Για μια ακόμη φορά, ξεχύθηκε ένα νέο τεράστιο κύμα στήριξης προς τον Βασίλη Δημάκη από φορείς και άτομα αλλά και έκφρασης οργής απέναντι στην καταχρηστική και αυταρχική στάση των αρμόδιων φορέων εξουσίας και τους εξανάγκασε σε οπισθοχώρηση.

ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΙΚΗΣΕ.

Ύστερα από σαράντα δύο μέρες ο Βασίλης Δημάκης επέστρεψε στο κελί του στην Δ΄ πτέρυγα των Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού. Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών έκανε στις 28/5/2020 δεκτό το αίτημα του κρατούμενου και έδωσε τέλος στο αδιέξοδο που δημιούργησε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία, ωστόσο, παραμένει στη θέση της, παρά το ότι αναγκάστηκε να παραδεχτεί τα ψέματα που επιστράτευσε για να δικαιολογήσει τις επικίνδυνες επιλογές της.

«Ο Βασίλης ήπιε νερό στο κελί του», γνωστοποίησε ο συνήγορός του, που κατέβαλε κάθε προσπάθεια κόντρα στην εκδικητική στάση με την οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντιμετώπιζε έναν κρατούμενο που αποτελεί υπόδειγμα σωφρονισμού.

Η είδηση προκάλεσε ανακούφιση σε χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι αγωνιούσαν για την κατάσταση της υγείας του υπότροφου φοιτητή που είχε εξωθηθεί στην τρίτη απεργία πείνας και δίψας.

Οι συγκρατούμενοι του Βασίλη τον υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς έξω από το κελί του, το οποίο στο μεταξύ κανείς δεν διεκδίκησε από σεβασμό στον αγώνα του. Οι συμφοιτητές του θα τον ξαναδούν σύντομα σε τηλεδιάσκεψη του Πολιτικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. «Σήμερα όλοι είναι νικητές, δεν υπάρχει ηττημένος. Εχουμε μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας, της σοφίας και της σύνεσης, μια νίκη της εκπαίδευσης στη φυλακή», υπογράμμισε ο διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών Αυλώνα και πρώην καθηγητής του Δημάκη.

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Βασίλη Δημάκη. Δεν μπορεί να μη μας χαροποιεί η τελική του δικαίωση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα του όπως και σε κάθε άνθρωπο που παλεύει, με κίνδυνο και της ζωής του ακόμα, για δικαιοσύνη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s