ΕΛΜΕ Ημαθίας : Καταγγελία για τις υπηρεσιακές μεταβολές

Posted: 17 Ιουλίου, 2020 in ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

Διανύουμε μια χρονική περίοδο με ανοιχτά πολλά σοβαρά εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα. Ζητήματα που η Ένωση μας ανέδειξε τοπικά με την παρουσία της και συνεχίζει να αγωνίζεται για την αντιμετώπισή τους.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως παραβλέπουμε και δεν μας απασχολούν σοβαρά τα προβλήματα της καθημερινότητας του εκπαιδευτικού, όπως η πολύ σημαντική διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών και των σχετικών αποφάσεων του ΠΥΣΔΕ. Έτσι, στη φετινή διαδικασία για τις υπηρεσιακές μεταβολές δε μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Το ΠΥΣΔΕ Ημαθίας δημοσιοποίησε τους πίνακες οργανικών κενών και πλεονασμάτων στα τέλη Ιουνίου. Παρά τις κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα για την αλλαγή των Ωρολογίων Προγραμμάτων, παρά τις ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ που ζητούσε να μην επαναληφθεί η διαδικασία με βάση τα νέα Ω.Π. , παρά το γεγονός πως η Υπουργός Παιδείας σε συνάντηση της με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, μια ημέρα νωρίτερα, είπε “… ότι  δεν θα ζητηθεί  να συνεδριάσουν ξανά τα ΠΥΣΔΕ, εφ όσον έχουν γίνει οι συνεδριάσεις”, παρά τη διαφωνία των δυο αιρετών, η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ Ημαθίας προχώρησε σε σύνταξη νέων πινάκων στους οποίους και αποτυπώνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις των Ω.Π.

Φυσικά την κύρια ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση την έχει το Υπουργείο Παιδείας που αλλάζει τα Ω.Π, και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή, τόσο για λογιστικούς, διαχειριστικούς λόγους όσο και γιατί θέλει να αποτυπώσει ιδεοληπτικές του εμμονές. Όμως και η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ (πλην των αιρετών) δεν είναι άμοιρη ευθυνών για αυτή την επιλογή. Βέβαια μπορεί να ισχυριστεί πως δεν υπήρχε γραπτή εντολή για μη επανάληψη της συνεδρίασης, ώστε και οι αποφάσεις που αφορούν τους συναδέλφους να είναι απρόσβλητες και να μην υπονομευτεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επικαλεστούν επικοινωνία με το υπουργείο, από την οποία θα προκύπτει πως η υπουργός ζήτησε την εκ νέου σύνταξη των πινάκων. Αν συμβαίνει αυτό, τότε είναι προφανές πως η υπουργός εμπαίζει τόσο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, όσο και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και θα πρέπει να καταγγελθεί για τη στάση της. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, η ενέργεια της πλειοψηφίας του ΠΥΣΔΕ είναι κατακριτέα και την καταγγέλλουμε ως ΔΣ ΕΛΜΕ Ημαθίας.

2. Για άλλη μια χρονιά οι διαδικασίες για τις υπηρεσιακές μεταβολές καθυστέρησαν να ξεκινήσουν και σίγουρα η ευθύνη για αυτό ανήκει στο υπουργείο. Για άλλη μια φορά καλούνται τα ΠΥΣΔΕ να προβούν σε μια σειρά εργασιών σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι δε μπορούμε να μην καταγγείλουμε την απαίτηση του υπουργείου να δοθούν λειτουργικά κενά πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των οργανικών κενών. Και δε μπορούμε να μην καταγγείλουμε επίσης την απόφαση της Διευθύντριας της ΔΔΕ Ημαθίας να αποστείλει τα λειτουργικά κενά στο υπουργείο, χωρίς να προηγηθεί καν συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ και παρά την παρέμβαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Όπως και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας επιβεβαιώνει με τις ενέργειές της πως θεωρεί το ΠΥΣΔΕ διακοσμητικό στοιχείο και αφαιρεί από τους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα του ελέγχου των υπηρεσιακών μεταβολών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πίνακας με τα λειτουργικά κενά που έστειλε η Δ/νση στο υπουργείο δημοσιοποιήθηκε περίπου μια εβδομάδα μετά την αποστολή του στο Υπουργείο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s