ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Αλλαγές στα Ω.Π. και υπηρεσιακές μεταβολές

Posted: 17 Ιουλίου, 2020 in ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, ικανοποιώντας τις ψευδώνυμες ιδεοληψίες της κυβέρνησης των «αρίστων» που υπηρετεί, και αφού ψήφισε εν μέσω πανδημίας τον πλέον αντιδραστικό, πλέον αντιεκπαιδευτικό νόμο για τη δημόσια εκπαίδευση, ολοκλήρωσε το έργο της με την αιφνίδια αλλαγή των Ωρολογίων Προγραμμάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επιφέροντας δραματικές συνέπειες στην επαγγελματική κατάσταση και τη ζωή χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα, αντίθετα σε κάθε παιδαγωγική και συνταγματική αρχή, χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση και, για μια ακόμη φορά, χωρίς προηγούμενο διάλογο, εξοβελίζουν ολοκληρωτικά περιοχές μαθημάτων και ειδικότητες εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και εφαρμοζόμενα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν αναπόσπαστο, ζωτικό μέρος ενός ανοιχτού, δημοκρατικού, συνδεδεμένου με την κοινωνία σχολείου. 

Καταργούνται, λοιπόν, τα  μαθήματα των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, των ερευνητικών εργασιών (project), των καλλιτεχνικών και των επιλογών των μαθητών, εν ολίγοις μαθήματα που συμβάλλουν  αποφασιστικά στην καλλιέργεια ελεύθερης και δημοκρατικής συνείδησης,  αισθητικού κριτηρίου και κοινωνικής ενσυναίσθησης  στους μαθητές, ενώ διαμορφώνεται ένα σχολείο αποστειρωμένο, χωρίς έρευνα, χωρίς τέχνη, χωρίς επιλογές, που θα αποτελεί ένα ασφυχτικό απέραντο εξεταστικό κέντρο, προθάλαμο των πανεπιστημίων αποκλειστικά για λίγους.

Παράλληλα, με τις αποφάσεις του Υπουργείου, χιλιάδες εκπαιδευτικοί στερούνται το αντικείμενο διδασκαλίας τους στα ΓΕ.Λ. αλλά και, γενικότερα, στο δημόσιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί των Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ 78), των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας) και οι Μηχανικοί (ΠΕ 81) εξοστρακίζονται πλήρως ενώ μεγάλες συνέπειες υφίσταται και  ο κλάδος Οικονομίας (ΠΕ80). Ειδικά οι ΠΕ78, από το σχολικό έτος 2021-22 κατά το οποίο θα καταργηθεί και η Κοινωνιολογία της Γ’ Λυκείου, ουσιαστικά εκδιώκονται από τη δημόσια εκπάιδευση, καθώς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σε καμία βαθμίδα ή τύπο σχολείου. Αναπόφευκτα, λοιπόν, χιλιάδες αναπληρωτές οδηγούνται σε οριστική απόλυση και από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χιλιάδες μόνιμοι συνάδελφοι θα βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή αβεβαιότητα και περιπλάνηση, ενώ η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι ουσιαστικά ανέφικτη. 

Με βάση, λοιπόν, τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, χιλιάδες εκπαιδευτικοί πολλών ειδικοτήτων  καθίστανται υπεράριθμοι,  χωρίς αντικείμενο και χωρίς ζωτικό χώρο στα σχολεία. Ωστόσο, η Υπουργός, θέλοντας να ολοκληρώσει το καταστροφικό για το δημόσιο σχολείο έργο της, επέλεξε να θεσπίσει όλα αυτά αιφνίδια και εντελώς απροσδόκητα και ενόσω στα ΠΥΣΔΕ οι διαδικασίες που αφορούν την επικύρωση των πινάκων των κενών και πλεονασμάτων των σχολείων και των υπηρεσιακών μεταβολών (οργανικές τοποθετήσεις, βελτιώσεις κλπ) των συναδέλφων, βρισκόταν σε εξέλιξη, οδηγώντας σε δραματικές ανατροπές και απαράδεκτες καθυστερήσεις τις σχετικές διεργασίες και τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων και αποκαλύπτοντας για μία ακόμη φορά την πλήρη αδιαφορία του ΥΠΑΙΘ για τις εργασιακές συνθήκες και τις ζωές των εκπαιδευτικών. 

Καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη μεθόδευση της, για μια ακόμη φορά, υπονόμευσης της εύρυθμης λειτουργίας και της ποιότητας του δημόσιου σχολείου και για την άνευ προηγουμένου προχειρότητα, αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού απέναντι στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης και τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s